condicions

Tothom hi pot participar, amb totes les paraules que vulga i quan vulga, envieu la paraula amb la definició a diccionariafectiu@gmail.com

dimecres, 1 d’abril del 2009

dotorejar

De menut, segons ma mare, sempre estava "dotorejant-li-ho tot": obria les portes, mirava dins dels armaris, furgava als calaixos... No sé ben bé ni què cercava. Supose que no era res que m'importara en realitat, sinó que ho feia simplement pel plaer que suposava descobrir alguna cosa ignota o prohibida. De fet, és un verb ideal per explicar el que fem molts quan cerquem a internet: dotoregem d'ací allà pel simple gust de conéixer coses noves.

Enviat per Vicent Baydal de Vent d Cabylia

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Però una pregunta, jo dic (o diem o em diuen) dotor/a: mira què dotor que és! i no dotorejador. En canvi sí dotorejar..

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Vent d Cabylia ha dit...

Clar, clar! El substantiu és "dotor" i el verb "dotorejar".

Carles ha dit...

A Torrent també diem dotor i dotorejar, però crec que és una paraula molt poc estesa. Deu vindre de doctor (igual que rector fa retor), i els altres pobles diuen xafardejar i xafarder.
Tanmateix, crec que dotor és molt més expressiu.

Cristina ha dit...

M'encanta dotorejar per internet!

Unknown ha dit...

Això de dotor arriba al Camp d'Elx: "dotor" i "dotora" que en conec dels dos sexes.

Ar, hi ha una diferència semàntica clara:

Un dotor fica el seu nas en tot sense necessitat de parlar mentre que un/a xafarder/a -que també ho diem-ho fa amb la llengua i ho comenta tot.

Victoria ha dit...

És curiós, el diccionari Català Valencià Balear ho arreplega tot...però no dotorejar!!! És el meu diccionari preferit però amb açò m'ha decebut una miqueta...
Utilitzeu aquesta paraula, que és molt "de tota la vida" i molt graciosa, que no muiga...!!!

Alba Salvador i Llopis ha dit...

Del meu poble, Aldaia, a l'Horta, es diu que està ple de dotors, és una paraula molt i molt viva. I, si bé al DCVB no apareix "dotorejar" si cerques "dotor" et duu a "doctor" i allà en la 4a accepció "Persona que pretén de saber molt, d'entendre en moltes coses, i que en tot es vol ficar i manar".